Camping...Onze receptie c.q. ons winkeltje… U rijdt het bruggetje over en houdt het sanitairgebouw aan uw linkerhand. Naast het volgende gebouw stopt u en u meld u aan in de receptie, de eerste deur, weer aan de linkerhand. Als balie hebben we enkele onderdelen van een oude Land Rover gebruikt en er zijn heel veel leuke outdoor spulletjes te koop.


Speciaal voor camperbusjes...

Speciaal voor camperbusjes hanteren we een tarief per nacht incl. 2 personenen en elektra op de kleinere camperplaatsen (24a/b-25a/b-26a/b, zie plattegrond en tarieven). Ook is er een grijswater stortplaats waar u het afvalwater kunt laten weglopen en een chemisch toilet leeg-bak. Deze speciale camperplaatsen houden we vrij voor kampeerders met een campertje die op de bonnefooi langs komen en kunnen dus niet vooraf gereserveerd worden... 

Het campingterrein... Het linker bovengedeelte (langs de beek) en het rechter bovengedeelte (langs de rivier), de hoger gelegen terrassen, zijn toebedeeld aan de jaarplaatsen, de een kiest zo voor beschutting en de ander voor een fraai uitzicht over de vallei van de rivier en beek. De onderste rijen en terrassen zijn voor onze toerkampeerders en voor de 5 blokhutten. De plaatsen "achter" elkaar op het plattegrondje zijn telkens verdeeld over terrassen. Het uitzicht blijft dus even fraai of wordt zelfs grootser naarmate je hoger staat. Daar waar de illustratie van de camping aan de zijkanten donkergroen is gaat het "NATURA2000" natuurgebied verder. Deze stukken behoren ook bij de camping en vormen een natuurlijke omheining van de camping. Het lichtgroene gebied rechts is onze kampeerweide, hier stopt de elektriciteit- en watervoorziening. Op de kampeerweide hebben de plaatsen geen nummer en kunt u zelf uw plek uitzoeken en uw "kamp" opzetten. U mag hier kamperen met een tent en/of vouwwagen en/of daktent. Busjes, kampeerbusjes, cammionetten en dergelijke zijn niet toegestaan toegestaan op de kampeerweide behalve als deze 4-wiel aangedreven zijn. Bij twijfel vooraf vragen via email. Deze auto’s dienen op de parkeerplaats geparkeerd te worden. De plaatsen met nummer 24a, 24b, 25a, 25b, 26a en 26b zijn voor kleine campers (tot maximaal 7,5 meter lengte) gereed gemaakt en noemen we camperplaatsen. Deze 6 plaatsen zijn kleiner dan de andere genummerde plaatsen en hebben 6 ampère i.p.v. 10 ampère. Ze hebben dan ook een uitzonderlijk kampeertarief. Sommige campings noemen het comfortplaatsen, maar bij ons hebt u op de genummerde plaatsen langs de rivier altijd een elektriciteit aansluiting, een drinkwaterpunt en een afvalwaterpunt waar u uw caravan op aan kunt sluiten. De spoelplaats voor het chemisch toilet is naast het sanitairgebouw geïnstalleerd en makkelijk toegankelijk. Een grijswater afvoerput is geïnstalleerd om uw grijs water te kunnen storten zonder vieze handen. Langs de rivier en de beek hebben we een brede groenstrook voorzien, hier kan niet op gekampeerd worden. Deze strook is voor iedereen die dicht bij het water wil recreëren. Hier staan ook picknickbanken, dus in de zon van uw ontbijt genieten of hier 's avonds lekker barbecuen zijn zeker een optie.


Het sanitairgebouw... In 2008 hebben we ons nieuwe luxe sanitairgebouw in gebruik genomen en we zijn er trots op! We hebben het laten bouwen als een degelijk huis, dus met luxe materialen, slijtvast, goed geïsoleerd, ruim opgezet, van alle gemakken voorzien en natuurlijk verwarmd! De douches e.d. zijn vrij te gebruiken, met andere woorden, er zijn geen douchemunten nodig. Het gebouw is verdeeld in twee helften met daar tussenin een technische ruimte. Aan de voorkant treft u de ingang voor de dames, heren, minder validen en de babyruimte. Aan de achterzijde is de ingang voor de wasmachine en wasdroger, zijn de vaatwas plekken, de handwas plekken en is de ingang voor de technische ruimte. Bij de trap aan de voorkant is de wasplaats voor uw mountainbike en aan de zijkant is de stortplaats voor uw chemisch toilet voorzien.

Ons winkeltje / onze receptie... Dit voorziet in de kleine dagelijkse behoeften, er is alles wat u "snel" nodig hebt om uw verblijf te veraangenamen. Daarnaast bieden wij u het hele seizoen onze "brood-service" aan. Vóór 18:15 uur bestellen betekent de dag erna vanaf 9:00 vers brood, croissants, chocoladebroodjes, stokbrood, pistolets, heerlijke bruine pistolets en zelfs glutenvrij brood. In het hoogseizoen staat de bakker uit Bertrix speciaal voor u vroeg op! Daarnaast groeit onsassortiment kampeer-, vis- en outdoormaterialen elk jaar. Veelal leuke "hebbe-dingen", maar van goede kwaliteit! Van eenvoudige vaste visstok voor de kids, tot een goede kwaliteit vliegvishengel, van vliegen tot kwaliteitsmessen (o.a. Opinel, Mora, Buck, Homeij...), van batterijen tot koplampjes en zaklampen, van tentstokken tot firesteels van Light my Fire, van Fiskars, GRansfors en Wetterlings handgesmede bijlen tot Fiskars, Bahco en Opinel zaagjes, van slaapzak tot tarp, van etenswaren tot drankjes, van CampingGaz tot Primagaz gasfles en ontspanner, van armbandjes tot leuke lampjes, van streek en honingprodukten tot houtskool, van aanmaakblokjes tot briketten, van vuurschaal tot kampvuurhout, de DD-Hammocks hangmatten, tarpen en accessoires en nog veel meer

Restaurantje - Reserveren

Het met meerdere gezinnen (kampeerplaatsen) samen komen eten is helaas niet altijd mogelijk. Overleg vooraf om teleurstelling te voorkomen.


Bar-restaurantje... Een gezellige ontmoetingsplaats voor uitsluitend onze campinggasten, wandelaars, kanovaarders, bezoekers mogen hier geen gebruik van maken gezien wij de rust en voorraad voor onze eigen kampeerders willen bewaren. Voor een lekker vers kopje koffie, een lekker glas Belgisch bier uit de fles of van de tap, een rode Pinot Noir, een witte Chardonnay of een Shiraz rosé, alles staat op de juite temperatuur voor u gereed. Neem plaats op ons rookvrije terras of op een van de picknickbanken en u geniet met volle teugen. De menukaart bevat o.a. rijstgerechten, frites, snacks, zelf gemaakte pizza’s en zelfs heerlijke ijscoupes! Ons restaurantje is in het laagseizoen geopend van 18:00-19:00 en in het hoogseizoen van 18:00-20:00. 

Mocht u rustig willen lezen, dan is het restaurantje hier ook een goede plek voor. Mocht uw boek tegenvallen of hebt u het uit? Geen probleem, we hebben een ruime bibliotheek voor u. Er is van alles voorhanden, leesboeken voor volwassenen, leesboeken voor kinderen, stripboeken, de LRO voor Land Rover rijders, het LRCH Clubblad voor de LRCH-leden, “De Nederlandse Vliegvisser” voor alle vliegvissers, etc.

Allergenen en gluten... Camping MAKA heeft standaard gluten-vrije produkten op haar menukaart en broodlijst staan. Mocht u dus een gluten-allergie hebben dan kunt u toch een bijvoorbeeld een kroket of broodje eten gezien deze afzonderlijk worden gebakken en geen gluten bevatten. De allergenenlijst voor alle produkten is verkrijgbaar in ons restaurantje en is altijd up-to-date.

Koken op het kampvuur, barbecuen óf gebruik de unieke Camping MAKA kippengrill... Wij hebben voor u echte Weber BBQ's te huur, compleet met bbq-tang en eventueel met houtskool, briketten en aanmaakblokjes. Maar waarom niet een keer bbq'en op een houtvuur? Proef eens een hamburger zoals hij bedacht is en gebruik het bbq-rooster en de driepoot om boven het kampvuur te grillen! De Muurikka (Finse kookplaat) is een pan die u in het brandende vuur plaatst, de Potjie (Zuid Afrikaanse kookpot) zet in het vuur of hangt u aan de driepoot. Kom de tostie-ijzers halen en maak tosties in het kampvuur. Pak de speciaal hiervoor gemaakte pannenkoekenpannen en maak razendsnel pannenkoeken op het kampvuur. Huur de Camping MAKA kippengrill en maak in 60 minuten een perfect gegrilde kip. Koken met het hele gezin krijgt een nieuwe en onvergetelijke dimensie…

Groepen... Gezien de aard van onze camping en bijbehorende campinggasten kunnen wij geen groepen op onze camping laten kamperen. De ervaring (na helaas te veel slechte ervaringen...) leert dat groepen toch altijd wel iets luidruchtiger zijn dan gezinnen die komen kamperen, ondanks goede voornemens. Dus om de rust op onze camping te beschermen moeten we groepen teleurstellen. Meer dan twee gezinnen (plaatsen) worden ook als groep beschouwd, evenals "meerdere papa's/mama's met kinderen", de zogenaamde papa- of mama- weekenden. Scouts, verenigingen of vriendengroepen kunnen om dezelfde reden eveneens niet op Camping MAKA terecht, ook niet buiten het hoogseizoen. Wij verzoeken u dringend om ons vooraf te informeren indien u met een, zoals hier boven vermelde "groep" wenst te kamperen. Gebeurt dit niet en wordt er toch als "groep" gekampeerd, dan behouden wij ons het recht om uw reservering c.q. kampeerplaats per direct te annuleren.

Vaste kampeerders... Onze vaste kampeerders huren de plekken op de hoger gelegen terrassen met een fraai uitzicht over de rivier, beek en bossen. Als vaste kampeerder kunt u het hele jaar onze camping bezoeken, dus 365 dagen rond. Geniet van de herfstkleuren, de bossen zijn dan op z'n mooist, geniet van de winter, vaak met sneeuw of spectaculair hoog water, geniet van de frisse kleuren als de natuur ontspringt in de lente, maak gebruik van uw vrije tijd en kom zo vaak als u wilt om van lange zomeravonden te genieten. Kinderen of kleinkinderen? Neem ze mee, we zijn er zeker van dat ze het geweldig zullen vinden op Camping MAKA! Kortom, waarom de toercaravan ergens stallen als u ook altijd ervan kunt genieten... Alle genummerde plaatsen, dus ook de jaarplaatsen, hebben een drinkwater-, afvalwater- en elektriciteitsaansluiting. De plekken zijn voorzien van eigen elektriciteitsmeters, zodat u precies weet wat u verbruikt. Het gras rond uw caravan en de beplanting wordt door ons onderhouden, daar hebt u geen omkijken naar.

Internet... Dit betekent concreet, dat u indien u dat wenst, gebruik kunt maken van het internet of uw e-mail kunt bekijken indien u over een PDA, laptop, telefoon, tablet of ander apparaat beschikt dat via "WIFI" draadloos internet aan kan. Er staan verdeeld over de camping enkele antennes zodat u overal op camping draadloos internet kunt gebruiken. U kunt de vouchers met gebruikersnaam en password in ons winkeltje kopen en meteen "surfen" zodat u uw familie, kennissen en vrienden ook met Camping MAKA kennis kunt laten maken… Let wel wij hebben geen vaste aansluiting voor kabel en moeten via twee schotel-satellietsystemen de data ontvangen en verzenden. De snelheid kan daardoor helaas enorm fluctueren en traag zijn.

IMG 6378

Campers Camping MAKA over 6 speciale camperplaatsen. Speciaal vanwege het lage kampeertarief (zie tarieven). Speciaal vanwege de afmetingen, ze zijn kleiner dan de reguliere plaatsen. Speciaal vanwege de 6 ampère stroomaansluiting, de reguliere plaatsen hebben nl. 10 ampère. Qua afmetingen past er een 6-7 meter lange camper op. 

Uw grijswater loost u gemakkelijk in de met uw camper toegankelijke stortplaats. U rijdt erover heen, draait de kraan open en spoelt nog even na. Het chemisch toilet leegt u in de RVS bak aan de zijkant van het sanitair. Even naspoelen met water en u bent weer klaar voor de reis.

IMG 6377


Eerste hulp bij ongelukken... Om adequaat te kunnen reageren hangt er in onze receptie een verbanddoos en hebben we een AED buiten opgehangen. We hopen deze nooit te hoeven gebruiken, maar voor het geval dat...

De kwaliteit van het rivierwater... In Wallonië wordt steeds meer en steeds strenger gecontroleerd en zoveel te beter! De metingen worden o.a. bij "ons voor de deur" gedaan. De uitslagen ontvangen wij achteraf en zijn op het wereldwijde web te vinden. Het kaartje op internet geeft een indruk van de kwaliteit. De blauwe bolletjes voldoen aan de hoogst haalbare kwaliteit "excellente", en dat voor onze deur! 

Wildlife... Tegenover de camping huizen sinds enkele jaren beverfamilies. Normaliter zijn bevers schuw, maar deze bevers komen nagenoeg elke avond even "hun gezicht" laten zien aan de oplettende kameerder. Vergeet uw verrekijker en of fotocamera dus niet bij uw bezoek aan onze camping... Daarnaast zijn de wasberen vaak geziene gasten op Camping MAKA. Deze zijn ooit in het oosten van Europa uitgezet voor de jacht en nu ook in de bosrijke Belgische Ardennen te vinden. Ze zijn niet agressief, maar u kunt ze natuurlijk niet aaien, ook al zien ze er heel vriendelijk uit. De wasbeer eet eigenlijk wat wij ook eten en dus dient u uw afval en uw levensmiddelen goed te beschermen. Zeker als u tijdens de nacht niet verrast wilt worden door een wasbeer in uw tent die uw koekjes oppeuzelt...


Onze eigen bijen… Ook in 2019 krijgen we eind augustus/begin september weer onze eigen bijenkasten op de camping. Naast de camping is een groot stuk “braak liggend” land dat we niet gebruiken waar we de bijenkasten zullen plaatsen. Zonder bijen is er nl. nauwelijks bestuiving en dus geen bloemen, planten, gewassen c.q. voedsel. Daarnaast hebben we dan ook onze eigen honing! Specifiek zullen de bijen op de springbalsemien vliegen, wij, de mensen, zullen er absoluut geen hinder van ondervinden.


Afvalwaterwater... Doordat wij in de vallei gelegen zijn, "onderaan de berg", ver van het openbare riool en het drinkwaternetwerk, regelen we dit sinds 2008 allemaal zelf! Onze afvalwaterreiniging gebeurt op eigen terrein en we lozen alleen schoon water in de rivier. De overheid controleert dit en daarnaast wordt de installatie 4 maal per jaar door het onderhoudsbedrijf aan een inspectie onderworpen. De zes 20.000 liter bassins liggen ondergronds en de aansturing hangt in het sanitairgebouw. 

Drinkwater... Ook ons drinkwater maken we helemaal zelf uit rivierwater door een door het Nederlandse bedrijf MIENIS WATERZUIVERING uitgedokterd systeem. Het drinkwater, dat over de hele camping gepompt wordt, ondergaat een intensieve reiniging m.b.v. o.a. "ultrafiltratie", zandfilters, kaarsfilters, een omgekeerd osmosesysteem, zodat er perfect gezuiverd water uit de kranen komt. Na diverse filters, kleppen, spoelingen maken wij van het schoonste rivierwater van België dus écht schoon drinkwater. Dit drinkwater wordt twee maal per seizoen door een laboratorium getest en daarnaast controleren wij zelf het drinkwater door waterstalen in een broedkast te plaatsen en de bacteriegroei te meten. Naast dit schone drinkwater gebruiken we voor de toiletten, urinoirs, de wasmachine, de tuinslang alleen grof gefilterd rivierwater. Om bacteriegriei in alle waterleidingen uit te sluiten hebben we tevens het BifiPro/Holland Water-Safe Water systeem geïnstalleerd welk continu gemonitord wordt. Dit laatste systeem wordt o.a. ook in zorginstellongen en ziekenhuizen gebruikt.

Het gebruik van partytenten en andere “afdaken”… Wij willen graag dat het fraaie uitzicht voor iedereen te zien is en (met alle respect), partytenten en de meeste andere “afdaken” dragen hier niet aan bij. Wij begrijpen dat vele zich willen beschermen tegen regen, daarom staan we het wel toe op uw eigen kampeerplaats, maar niet op de groenstroken langs de rivier en beek.

Trees for All logo

Kampeer klimaatneutraal op Camping MAKA… Vanaf 2019 is Camping MAKA officieel partner van de stichting “Trees for All”. We hebben contractueel vastgelegd dat wij de kilometers vergoeden die kampeerders afleggen om naar de camping en weer terug naar huis te rijden. Zo kunt u klimaatneutraal kamperen en worden er in een project in Oeganda bomen van ons geplant. De lokale bevolking zorgt voor de nieuwe bomen, het verwijderen van het “ lifantengras”, de aanplantvan nieuwe bomen, de verzorging ervan en het totale onderhoud van het park. Niet alleen de flora en de lokale bevolking profteert hiervan, maar ook de fauna. Er zijn al ruim 100.000 bomen geplant en wij gaan dit aantal verhogen!


"Het klimaat gaat ons allemaal aan en als we allemaal een beetje bijdragen..."


Respect the Mountains... Een organisatie die de bergen van "de Alpen" wil beschermen door de "gasten" bewust te maken wat de invloeden van ons handelen zijn op dit natuurschoon. Daarnaast wil deze organisatie aan zoveel mogelijk mensen het belang van "de Alpen" voor het voortbestaan van "de wereld" aantonen. In de ideale "Respect the Mountains wereld" zullen mensen twee keer nadenken voordat ze iets doen of laten. Klik op het logo van "Respect the Mountains" en zie hoe ook u "supporter" kunt worden. Wij hebben ons als gezin reeds geconformeerd en gaan wandelen met de Eco-Box, een persoonlijk afvalbakje om je kleine rommel zoals kauwgom, sigarettenpeukjes, papiertjes e.d. tijdens de wandelingen in te stoppen en mee terug te nemen om het zo niet in de natuur te laten belanden. een plastic zak werkt natuurlijk ook...

Onze thee... Ook onze thee is zorgvuldig gekozen, een fraaie verpakking in de vorm van een boekje, heerlijke smaken, maar zeker zo belangrijk, fairtrade thee!

Onze koffie In 2018 zijn we overgestapt van PURO koffie (Max Havelaar) naar Peeze koffie. Peeze koffie heft het milieu nog nét een stapje hoger in het vaandel dan Puro en daar willen wij graag deel van uit maken. Samen met onze koffieleverancier Peeze zijn wij ons ervan bewust dat duurzaam ondernemen verschil maakt. Het garandeert de o.a. teler een correcte prijs voor zijn koffie, goede werkomstandigheden en meer. Natuurlijk is het een (h)eerlijke koffie nadat het onze koffiemolens en ons espresso apparaat gepasseerd is… Biologische & Fairtrade & klimaatneutrale & heerlijke koffie!

Groen, groener, groenst... Aangezien we midden in de natuur liggen, dit schoons zo min mogelijk schade willen berokkenen hebben we gescheiden afvalinzameling op de camping. Hierin gaan we iets verder, we scheiden glas, papier, karton, drankkarton, blik, plastic, GFT en meer. Dit wordt separaat opgehaald en verwerkt. Onze frituurolie wordt bijvoorbeeld verwerkt tot biodiesel, plastic producten, groene stroom, industriële zeep. De containers op de camping bevatten duidelijke pictogrammen om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt. Natuurlijk hebben we hier uw hulp als kampeerder bij nodig. Onze stroomvoorziening is volledig groen, hier hebben wij ons contractueel aan vastgelegd. Daarbij betalen wij onze bijdrage aan "Trees for All" om zo de vervuiling van de door ons verbruikte brandstoffen te compenseren. Ook onze gas leverancier, "Benegas", is milieuneutraal. Zowel voor het leveren en produktie van het bulkgas (sanitair en hoofdgebouw) als voor het flessengas (caravans en blokhutten).

Upendo Childrens Center… Op onze receptiebalie staat een grote gele eend waarin we donaties vragen voor het Upendo weeshuis in Kenia. Onze oudtse dochter heeft hier haar bijdrage aan geleverd enkele jaren geleden en alleen middels donaties kan dit belangrijke project voortbestaan. Wij verdubbelen elk jaar de gift van onze gasten en aan het einde van ons seizoen is dit dan een mooie aanvulling op het budget benodigd voor de weeskinderen die opgevangen worden.


Erkenning… Een beetje trots zijn we wel, ruim drie sterren van de ANWB in 2019..

© Camping MAKA / Prosper Voncken 2018